Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Приходько В.М. Експлуатаційні Матеріали

.pdf
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.12.2019
Размер:
205.8 Кб
Скачать

інші метали). Але серед всіх небажаних компонентів оливи вода залишається основним.

Фільтруючі елементи сповільнюють, але не запобігають старінню оливи.

На спрацювання оливи каталітично впливає стара олива, яка залишилась при її заміні. Залишки продуктів старіння оливи в мастильній системі інтенсифікують процес окислення свіжої оливи, утворення осадів.

При накопиченні відкладень пригоряють поршневі кільця, що може викликати зменшення компресії. Тому можна періодично промивати оливну систему.

Періодична промивка оливної системи з використанням спеціальних промивочних олив, яку можна проводити при заміні оливи, може сприяти покращенню роботи поршневих кілець, підвищенню компресії двигуна.

Спеціальні промивочні оливи повинні мати високі розчинні властивості щодо смолистих відкладень (в канавках поршневих кілець, інших місцях двигуна) і мастильні властивості. Розчинник, що міститься в промивочних оливах, повинен встигати розчинити також осади на стрижнях клапанів.

Відкладення, що розчиняються під дією розчинників, промивок, змиваються з деталей і попадають в оливу. До складу вимитих відкладень можуть входити механічні домішки, метали, які можуть попасти до підшипників, на стінки циліндрів, забити вже засмічений оливоприймач, його сітку. Любий розчинник, промивач розчиняє не тільки смоли, але й мастильну плівку. Більшість розчинників, промивачів мають підвищену корозійність. Тому таку продукцію автохімії використовують дуже обережно, коли існує нагальна потреба, є відповідні знання та навички її використання.

Якщо експлуатація двигунів відбувається при скороченні часу роботи оливи до заміни, промивка оливної системи не потрібна.

Частіша заміна оливи забезпечує чистоту двигуна, запобігає накопиченню осадів та засмічення.

Використання окремих продуктів автохімії як добавок до залитих у двигун товарних олив для поліпшення мастильних, антикорозійних, миючих (детергентно-диспергуючих) властивостей, різних кондиціонерів і т.ін. може різко погіршити якість оливи (або мати нейтральну дію) та прискорити зношення двигуна.

Якісна олива має в своєму складі всі компоненти, присадки для надання їй необхідних експлуатаційних властивостей і не потребує введення додаткових добавок, присадок, компонентів.

Періодичність заміни оливи вказується в технічних паспортах для кожного двигуна і не залежить від рекомендацій виготовлювачів олив.

При необхідності (наприклад, заміна оливи другою маркою чи такою, що виготовлена іншою фірмою, мінеральної - синтетичною чи навпаки) оливну систему можна промити індустріальною оливою.

До оливи може попадати вода не тільки та, що конденсується з відпрацьованих газів, а ще й з зовні.

Шкідлива дія води в оливі полягає в тому, що вона є каталізатором (прискорює процеси) окислення оливи, провокує корозійні процеси, спричинює піноутворення і погіршує мастильні властивості, вимиває і руйнує присадки.

Вода не видаляється з оливи повністю навіть після довгого відстоювання. Відстоюванню води перешкоджає в'язкість оливи. Осушення оливи від води в умовах експлуатації методами прогрівання, продувкою гарячим повітрям та іншими методами неприпустиме, тому що всі методи ведуть до руйнування присадок. Тому при наявності води оливу слід замінити.

Список використаної літератури

1.https://uk.wikipedia.org/wiki/Дизельне_паливо

2.http://ua-referat.com/Автомобільні_дизельні_палива

3.https://elarum.ru/info/standards/gost-305-82/

4.https://studopedia.com.ua/1_193224_prokachuvannya-paliva.html

5.http://www.npblog.com.ua/index.php/himiya/dizelne-palivo.html

6.http://faqukrs.xyz/biznes/promislovist/90911-dizelne-palivo-ce-vidi-sorti- marki-klasi-dizelnogo.html

7.http://budtehnika.pp.ua/6050-sposobi-polegshennya-pusku-avtomoblnih- dvigunv-pri-nizkih-temperaturah.html

8.http://studopedia.info/1-108740.html

9.https://studopedia.su/5_28875_polegshennya-pusku-dvigunIv-bez-

pIdIgrIvannya-pri-nizkih-temperaturah.html 10.https://studopedia.org/4-154478.html 11.http://agro-business.com.ua/agro/mekhanizatsiia-apk/item/957-zavodymo-

kholodnyi-dvyhun.html 12.https://studopedia.com.ua/1_193236_vidpratsyuvannya-i-zamini-olivi.html 13.https://ukr.lb.ua/society/2018/07/08/404646_koli_robiti_zaminu_masla_dvig

uni.html 14.https://korysniporady.com.ua/chim-nebezpechna-nesvoyechasna-zamina-

masla-v-dviguni/